Auburn Streetscape

Auburn, California

Foothill Associates worked with the Auburn Urban Development Authority to prepare the Auburn UDA Streetscape Master Plan. The Master Plan links the City of Auburn’s historic Old Town with its Downtown business district. Since State Route 49 ran through the downtown district, much coordination took place with Caltrans to secure the relinquishment of the right of way to the City.  Foothill facilitated Community Advisory Committee meetings to elicit comments from community stakeholders and establish the design vocabulary. Multiple visual simulations were prepared to illustrate potential revitalization concepts.

 

We coordinated with traffic engineers to prepare new traffic lighting plans for the area and striping plans; with civil engineers to prepare new utility, roadway, and street grading plans; and with electrical engineers to prepare new street lighting and accent lighting plans. The electrical engineers also worked on the dry utility undergrounding plans. Foothill Associates coordinated with PG&E, AT&T, and Wave Broadband to implement Rule 20A funding and undergrounding within the corridor. The goals of the project were to ease the flow of traffic, and invite pedestrians and bicyclists to use the corridor. The project included intersection design, parking realignment, introduction of planter spaces and bulb-outs, stormwater infiltration/ attenuation features, community gateway and signage design, sidewalk café design, fountain design, and furnishing selection. Foothill Associates prepared construction documents and provided bid assistance and construction monitoring.

AS01

Negotiating with Caltrans to secure the relinquishment of Highway 49 through the center of the corridor allowed more pedestrian oriented and traffic slowing design techniques.

AS02

Working with PG&E, Wave Broadband, and AT&T to develop a Rule 20A District to move all utility lines in the project area underground.

AS03

Complete realignment of a major intersection created space for a Central Square as a public meeting place where none existed before with seating, art, and a fire circle, to provide a focal “heart” and gathering place for year round community events and informal interactions.

AS04

Pedestrian oriented and traffic calming design through crosswalk coloring and lights installed in stop bars, median, and bulb-outs.

AS05

Inclusion of storm water treatment swales in the landscaping to intercept and pre-treat runoff before it enters the storm sewer system.

AS06

Adding interpretive and wayfinding elements along the entire corridor to encourage walking rather than driving, to reduce air pollution, increase retail opportunities, and educate visitors about the historic resources in Auburn.

AS07

Before and after photo simulations to illustrate potential revitalization concepts.

AS12.jpg

The corridor was broken down into nine phases.

AS13.jpg

Foothill facilitated community and stakeholder meetings and held site tours as part of the public outreach process.